Het volgen van cursussen

Het volgen van cursussen

Het volgen van cursussen voor je persoonlijke ontwikkeling
De tijd dat je naar school ging, je diploma behaalde en ging werken is allang voorbij. Tegenwoordig gaat men uit van een leven lang leren. Dit betekent dat je constant in ontwikkeling bent en blijft groeien. Het volgen van een cursus is een goede manier om je ontwikkeling te ontplooien.

Cursus volgen terwijl je al een diploma hebt
Sommige mensen zien cursussen als een aanvulling op wat je al weet, om bijvoorbeeld een bepaalde baan te kunnen bemachtigen. Maar ook als je al werkzaam bent (met bijbehorende diploma’s) kan een cursus erg goed zijn voor je persoonlijke ontwikkeling.

Verder groeien in het werk dat je doet
Allereerst omdat cursussen ervoor kunnen zorgen dat je verder groeit in het werk dat je momenteel doet. Niet alleen kan een afgesloten cursus deuren openen naar een hogere positie, het kan er ook voor zorgen dat je met een hele andere blik naar je eigen vakgebied gaat kijken. Stel dat je bijvoorbeeld in de kinderopvang werkt en een cursus doet om kinderen te onderwijzen, dan kan dit een hele verbreding van je horizon zijn. Net zoals dat je als manager van een groot Europees bedrijf erg veel kan hebben aan een taalcursus Duits, omdat het simpelweg makkelijker is om met collega’s te communiceren.

Buiten je comfort-zone gaan
Een cursus zorgt er vaak voor dat je buiten je comfort-zone moet gaan. Dit betreft dan niet een fysieke comfort-zone, maar een mentale. Misschien heb je al heel lang geen onderwijs gehad en is het lastig om weer in het ritme te komen. Of misschien ga je dingen leren die buiten je persoonlijke interesse liggen. Een cursus dwingt je om ritme in je leven te krijgen: je wil de cursus immers binnen een bepaalde tijd afronden en het diploma behalen.
Door hard te werken aan iets dat je eigenlijk voor jezelf doet, kan je nieuwe inzichten krijgen. Je komt wellicht tot de realisatie dat je heel iets anders wil met je leven.

De realisatie dat je heel iets anders wil kan ook je motivatie zijn om met een cursus te beginnen. Op deze manier is de cursus jouw eerste stap naar een nieuw, beter leven dat beter bij jou past.

Een cursus als hobby
Je kunt een cursus volgen om je te helpen ontplooien op professioneel vlak, maar je kunt ook een cursus volgen omdat je het heel leuk vindt. Wellicht is er iets dat je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit echt tijd voor had omdat er altijd iets tussendoor kwam. Er zijn tal van cursussen die je als hobby op kunt pakken. Denk bijvoorbeeld aan een cursus fotografie of tekenen. Maar ook als je niet creatief bent kun je bijvoorbeeld iets doen met taal, programmeren of beleggen.

Reacties zijn gesloten.